You are here
Home > Vloeren weetjes – dec 2015

Handige tips over vloeren van 24-Wonen

Wat te doen bij vlekken in tapijt?

De meest vlekken kunnen makkelijk verwijderd worden dankzij de hoge kwaliteit van de tapijtvezels van vandaag. Elke vlek vraagt echter een aparte aanpak.

 1. Vlekken verwijderen met lauw water
 2. Wat als lauw water niet werkt?
 3. Diepte reiniging.

 • De meeste vlekken zijn goed te verwijderen als je er snel bij bent.
 • Wanneer je een vloeistof morst, komt het er op aan om de vloeistof zo snel mogelijk te absorberen met een handdoek. Deze doek doet het werk door de vloeistof als het ware helemaal op te slorpen.
 • Op de plek die dan overblijft, leg je een met lauw water uitgewrongen badhanddoek. Laat hem liggen tot hij droog is. Zijn er nog resten van vuil, leg er dan een nieuwe, schone, vochtige handdoek op en probeer opnieuw totdat de vlek geen vuil meer afgeeft. Laat dan de handdoek liggen tot deze droog is.
 • Mors je een vaste stof dan verwijder je die eerst met een lepel. Blijft ook hier een vlek zitten, dan herhaal je de werkwijze zoals hierboven uitgelegd.
  Gebruik geen zeepachtige reinigingsmiddelen of zout.
 • Wrijf nooit op de vlek, je mag enkel deppen. Als je te hard wrijft dan kan de plek vergroten en de tapijtpool beschadigd worden.

Wat als lauw water niet helpt?

Het merendeel van de vlekken op tapijt, zoals vlekken van dranken en etenswaren maar ook bloed, braaksel of urine, verwijder je best op de hierboven beschreven manier met een handdoek en lauw water. Sommige vlekken kan je echter beter anders behandelen:

 • Modder: Gebruik geen water om een moddervlek uit tapijt te verwijderen. Zand, modder en slijk laat je best opdrogen. Wanneer de vlekken opgedroogd zijn, kan je alles grondig stofzuigen.
 • Kaarsvet: Bevochtig het tapijt rond de kaarsvlek met koud water. Dit zorgt ervoor dat het vet niet dieper in het tapijt kan wegzakken. Verwarm nadien het kaarsvet met een haardroger om het vet weer vloeibaar te maken. Na een tijdje kan je het vloeibare kaarsvet met een handdoek opdoppen.Opgelet! Gebruik nooit een strijkijzer om kaarsvet uit tapijt te verwijderen. De kans op brandplekken is te groot.
 • Brandplek of schroeiplek: gebruik geen water op deze vlek. De stof van het tapijt is beschadigd en reinigen kan je eigenlijk niet meer. Je knipt er best de haartjes af. Haal nieuwe tapijtvezels van een reservestuk en kleef ze met lijm vast op de kale plek.
 • Bloed: dep eerst zoveel mogelijk bloed op. Meng vervolgens 1 theelepel zeep en 1 theelepel witte azijn met een liter warm water en breng de oplossing aan op de vlek. Laat de vlek drogen en gebruik een stofzuiger om hem te verwijderen.
 • Kaarsvet of kauwgum: houd een ijsblokje tegen de vlek aan. Het zal snel hard worden, waarna u het van het tapijt kunt plukken.
 • Chocolade: schraap zo veel mogelijk chocola van de vlek af. Meng 1 theelepel zeep en 1 theelepel witte azijn met een liter water. Breng deze oplossing aan en spoel de vlek goed uit.
 • Limonade: wees er snel bij. Dep zoveel mogelijk limonade op en gebruik een mengsel van 1 theelepel zeep, 1 theelepel en een liter warm water om de vlek uit te spoelen. Herhaal indien nodig.
 • Urine: was de vlek uit met een mengsel van warm water (1 liter), een theelepel zeep en een theelepel witte azijn.
 • Braaksel: handel snel! Dep zoveel mogelijk op en verdun de vlek direct met sodawater. Gebruik vervolgens een mengsel van één deel ammonia met tien delen water om de vlek aan te pakken. Spoel af met koud water, laat drogen en gebruik de stofzuiger.
 • Rode wijn: een beruchte. Leng de vlek aan met witte wijn en spoel uit met koud water. Bedek de vlek met keukenzout, laat het geheel opdrogen en zuig het zout op met de stofzuiger.
 • Muurverf: geloof het of niet, maar probeer het eens met glassex. Opspuiten en met een droge doek afdeppen.

Voor zeer moeilijk te verwijderen vlekken bestaan er speciale oplossingen om ze te verwijderen. Wij raden de producten van James en Dr. Schutz aan:
www.james.eu and www.dr-schutz.com

 

Lees meer op advies-vloeren.nl

 

Top